Nuffnang Ads

Thursday, 23 September 2010

Who are I'DA World Group Sdn. Bhd?

Very recently, we heard of the news reported in Berita Harian that this one obscure company called I'DA World Group Sdn. Bhd had donated RM4 billion to PAS in Kelantan. Of course, it was reported that the representative of the Kelantan MB is there to receive the mock cheque. Is Nik Din Nik Mat (younger brother of TGNA) the so-called representative? Nik Din denies it and was there only on his personal capacity of being invited by the company to come to the event.

Ok, let's do a bit of background of this company:

Registration date: 3rd April 2007

Type of business: Investing

Capital allowed: RM1 million (RM1,000,000)
Capital paid: RM1 million (RM1,000,000)

Company status: 100% Bumiputera

Company's bank: Al-Rajhi Bank

Bank groups: Lloyds Bank (England); Standard Chartered (England); Barclays (England); UBS (Switzerland); BNP Paribas (France); Citi Bank (US)

Company groups: 167 giant companies in 117 countries

Group's assets: USD2.716 trillion (or equivalent to RM8.4 trillion)

Company's lawyers: Mr. Rimin b. Haji Maidin

Company secretary: KM Management & Corporate Services Sdn. Bhd

Planning consultant: AECOM South East Asia

Surveyor: Jurukur Teguh

Company's architects: Local (Arkitek Studio Sdn. Bhd); Overseas (Arcop & Partners [Middle East] Engineering Consultants LLC)


More or less, that is the company's profile as stated on its website here: http://idaworldgroup.com.my/Company-Profile.php

Ok, now let's analyse whether it's plausible that they gave the so-called RM4 billion to PAS as alleged by Berita Harian.

1st of all, it is a private limited company. It cannot raise shares from the public as it is a private company. Thus, it cannot have raised as much funds during their start-up back in April 2007.

2nd, it's allowed & paid-up capital is only RM1 million. This in itself raised suspicions about their financial viability to raise even that much money to donate to PAS and to Najib's 1Malaysia concept (as pledged by the company themselves, reported on Malaysiakini). By right, they are supposed to be making super-revenues in the billions of ringgit every year to be able to make that donation, if it ever happened.

3rd, it is 1 of the companies in the group of 167 giant companies with its group assets of up to USD2.7 trillion. What are assets made up of? Cash, cash at bank, debtors, stocks, unpaid revenues, prepaid liabilities, non-business revenues. Now, if any one of you studied business law or corporations law or company law for that matter can understand that a company is a separate entity on its own which can act as a legal person with a mind of its own. They are separate from management. Even being in the group of 167 doesn't mean that they will get billions of USD (or ringgit for that matter) within a space of few years. All the assets in the group are just combined in total. It doesn't mean that every company has USD16.2 billion (rounded) in assets on average. Those companies within the group are of different sizes and doesn't mean that all of them are doing as well as the numbers suggested.

Even within a group of companies, they are not of one company. They are a separate legal entity. Thus, I'DA World Group's assets are different from the other companies' assets within the group. As I've mentioned above, their start-up capital is only RM1 million, and that was only 3 years ago. Even being in a big group of companies such as these, it's not like mi casa es su casa (My house is your house). No, companies do not work like that in the 1st place. If joint venture, yes, maybe. But these are just the combination of the group's assets. If anyone of you ever taken or learned Company Reporting will understand that each of the company's assets are of their own.

So...coming back to the issue. Was it possible that I'DA World Group Sdn. Bhd have that much money to so-called donate RM4 billion to PAS, as alleged on the mock cheque? Being a private limited company, as I said, they are not obliged to publish their financial statements. For them to grow so quickly in a space of 3 years itself is questionable if we don't even know their financial position. Of course, some of you may argue that the group's assets are so much that this company may have been rich as well. But... they are just assets combined. They are not reflective of how much does each company in the group holds in terms of assets.

According to their objectives, they consist of off-shore reclamation, oil refineries, sea ports, development of new townships, etc... http://idaworldgroup.com.my/

Therefore, without any financial statements to show its profits, assets, liabilities, etc... How can we know whether I'DA World Group Sdn. Bhd is worth as much, or more than the donation in the 1st place? How did they obtain those profits in 3 years to make billions? Unless, they are compelled to publish financial statements by its shareholders, then only we can know their true financial position.

Just remember these 3 points people:
1. Their start-up capital is only RM1 million
2. They are only established 3 years ago as a PRIVATE LIMITED COMPANY, which means they cannot raise more equity from the public.
3. The group of assets are just the total assets of all the companies within the group. It does not state the asset holdings of each of the 167 mega companies & I'DA World Group Sdn. Bhd in this case. In conclusion, this issue will not go away as easy as it first came. However, we cannot come to the conclusion that PAS received RM4 billion, because a mock cheque does not necessarily lead to realisation of the cash. As they say: SHOW ME THE MONEY.

As of now, some UMNO people cry of corruption about this issue (they also have reported to the MACC) and PAS has blacklisted this company for ill-willed purposes in order to destroy their integrity as state government of Kelantan. It'll be interesting to see in the next few days about what comes out of this issue. GET THE POPCORN EVERYONE!

60 comments:

cGi0 said...

even their website not worth thousands.. haha.

Ahmad Syafiq said...

Hahaha, but something beats me is that how can they be in a group of 167 giant companies with the group's assets in the trillions? ;P I wonder if there was Microsoft in the list... LOL, that'll be interesting. ;P

Anonymous said...

Wahai tuan dan puan, sedarlah bahawa pada zaman-zaman akhir ini kehidupan manusia telah menjadi porak peranda.Mungkin kerana manusia masa kini meletakkan nilai yang tidak betul pada tempat yang tidak betul. Niat dan hasrat IDA WORLD wajar disokong dan dipermudahkan malah diperbetulkan sekiranya salurannya tidak bertepatan, bukan dicantas sebegitu rupa seolah-olah mecantas segala kebaikan yang bakal timbul. Hasrat dan hajat Pengerusi dan CEOnya harus disanjung kerana di akhir zaman ini bukan calang-calang manusia yang ingin berjuang harta dan semuanya demi masyarakat, negara dan agama. Jangan menyesal nanti kerana membuang permata di depan mata dan menjunjung batu di jalanan pula! Tidak kira siapa tuan-puan yang begitu teruja untuk memutarbelitkan niat dan hasrat murni tersebut, ingatlah bahawa kalau orang Melayu tidak mahu mempertahankan maruah dan buminya, siapa lagi??

khalif said...

The cheque mock photo
http://www.utusan.com.my/pix/2010/0922/Utusan_Malaysia/Politik/po_03.1.jpg

i wonder Al-Rajhi bank would even contest the credibility of the said 4billion came from their own house label. I'm sure someone and somehow along the way, there are things called due-diligence before people could easily presented this amount of cash. And if its proven true, i could be one of the many who will be proud to be a malaysian since another powerhouse rise in Malaysia. Easily they could beat any fortune 500 or triple AAA rated company with their assets of trillions.

The RM1million paid-up capital is not a concern since its just an indication. You could list down many captain of the industry declared rm500k as their paid-up capital.

Financial statement, cash flow management somehow its a trade secret. It depends on how i'da world would want to declare their accounts. in 3 years they produced billions or trillions??? who cares?? its not a world record. Google, facebook have similar record-breaking. the difference only the 'zeros'.

Bottom-line which clown want to take this hassle declaring rm4billion or trillions which eventually make him stands still behind bars?? propaganda for what? again, if you want to do a scam, do you want to take this route* and speak out loud and dispense your integrity and credibility which gave attorney-general enough evidence to charge you under fraud act?

*i'da world make the hassle to met town council and authorities in kelantan, booked a 5star hotel in kelantan for launching, and allow themselves been charge for corruption over a project which is self-funded by them?? do you think scammers would take this route and showboating in such style??

think hard guys...!!!
there is somehow merit over i'da world that we couldn't tell.

Anonymous said...

wow!!! this is another shock.

http://www.nst.com.my/nst/articles//08hys/Article/

rahman said...

bill gate the richest man in the world pun takde asset bnyk tu, kau orang tak paham ke dia ni CONMEN

rahman said...

aku lupa nak beritahu, dia ni collect duit dari kontraktor yang nak jadi sub contractor dia. satu company kena bayar 15 ribu sebagai permulaan dan kononnya apabila duit dia masuk entah dari negara mana, dia akan beri pinjaman ehsan sebanyak 15 juta satu kontraktor untuk modal mula kerja. kau orang tahu tak dah ada lebih dari 500 kontraktor bodoh dah daftar???yang best nya semua MELAYU. jadi sekarang ni dia kena tunjuk lah dah ada projek. tapi kau orang tengok lah muka-muka director dia orang, ada ke muka yang cerdik?????

Anonymous said...

Derma RM4 bilion: I'Da World Disiasat SSM

Oleh MOHD AL QAYUM AZIZI

PETALING JAYA: Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM) telah memulakan siasatan awal terhadap syarikat I'Da World Group Sdn Bhd yang mendakwa menyumbang RM4 bilion kepada Kerajaan Pas Kelantan untuk membangunkan negeri itu.

Pengarah Kanan Penguatkuasaan SSM, Muhd. Redzuan Abdullah ketika dihubungi mStar Online pada Khamis berkata, pihaknya sedang menyiasat kewujudan syarikat tersebut melalui data suruhanjaya itu.

Bagaimanapun, menurutnya siasatan masih belum menjurus kepada sebarang keraguaan yang membolehkan pihaknya meneruskan siasatan lanjut.

"Setakat ini kita hanya menyiasat daripada data-data yang terdapat di SSM. Kita baru menyiasat butiran mengenai syarikat itu. Setakat ini tiada sebarang keraguaan yang timbul mengenai syarikat itu.

"Jika mempunyai asas yang cukup kita pasti akan mengambil tindakan," katanya.

Dalam pada itu, Riduan berkata pihaknya akan terus memantau dari semasa ke semasa mengenai perkembangan syarikat itu dan setakat ini tiada pihak tampil membuat aduan mengenai syarikat tersebut.

Sementara itu, difahamkan dua pegawai daripada SSM mengunjungi pejabat I'Da World yang terletak di Kelana Jaya bagi memeriksa status syarikat berkenaan dan pegawai berkenaan dilihat turut mengambil gambar di pejabat tersebut hari ini.

Ahad lalu, I’Da World mengejutkan banyak pihak apabila mengumumkan sumbangan RM4 bilion kepada Pas Kelantan pada majlis makan malamnya yang diadakan di sebuah hotel.

Replika cek berkenaan disampaikan oleh pengerusi eksekutif syarikat terbabit, Abdul Rahim Abdul Wahab kepada Nik Din yang juga adik kepada Menteri Besar Kelantan, Nik Aziz Nik Mat.

Nik Aziz bagaimanapun dalam kenyataannya memberitahu beliau tidak tahu menahu mengenai perkara itu serta tidak mempunyai kaitan dengan syarikat berkenaan dan beliau telah menyenaraihitamkan syarikat tersebut.

_________________

i think ssm would be able to access their financial statement..

Ahmad Syafiq said...

Terima kasih untuk komen2 anda sekalian. Memang banyak pandangan berbeza dari setiap sudut, bagus. Digalakkan lagi.

As I said, we all need to know the actual financial position of I'da World Group. We must remember that 'creative accounting' exists.

I did not say for certain that one is guilty and the other is not. We just want to know how this company got its billions in a few years? (If they did make that much revenue in the 1st place)

But yeah, as we all know SSM has checked out their office, but there's no clear verdict about the case. It's gonna take some time to solve this issue I think.

Btw, thanks again everyone for dropping by. Really appreciate it.

Ahmad Syafiq said...

By the way Rahman, Bill Gates' assets are valued at $54 billion. He's still the richest man in the world.

Haha, tak taulah muka diorang cerdik ke tidak. Aku pun ada tengok jugak siapa director diorang kat website tu. =P

Btw Khalif, as we all know SSM checked out their office. We'll see what comes out of the case. Salam...

Anonymous said...

tunggu dan lihat sahaja apa yang akan terjadi...bersyukur kalau betul mereka ada aset dan ingin menaik taraf prasana negara...apa-apa pun...semoga mereka berjaya membantu kontraktor tempatan....ramai menteri belum komen tentang projek ini....

Ahmad Syafiq said...

Yup, just wait and see. Tapi bila fikir balik, terkenang balik kat kes Lebanese billionaire yang kononnya menderma sampai RM billion kepada MAKNA. Apa dah jadi kat dia? Kena tangkap sebab 'fraud' (penipuan).

Apa dah jadi dengan isu RM4 billion sekarang? Dah senyaplah pulak... Bila I'DA dah kata tak jadi nak derma RM4 billion kat Kelantan, rasa dah tutup kes. Kalau betul diorang ada RM4 billion dan didermakan, Alhamdulillah. Tapi, jika semua wakil kerajaan negeri Kelantan tak tahu tentang derma mereka sebelum ini, apa kes? Kalau saya dalam position TGNA pun tak tahu, terkejutlah maklum. Mereka pun sekarang sedang menyaman Petronas atas kegagalan membayar royalti kepada Kelantan seperti yang dijanjikan, iaitu RM8 billion.

Khalif said...

i'da world just announce their latest project in indonesia...

http://www.idaworldgroup.com.my/NEW-PROJECT.php

Ahmad Syafiq said...

Ok, thanks Khalif.

Tamboni said...

hmmm... seems to me u have a long way to go.. anyway, u deserve credits for ur critical evaluation on the company capacities. Bill Gates is not the world richest man and there are many others with wealths of trillions. i'm giving u some tips here,the Saudi Arabian Royalties....and Labuan is a nice place to visit for a holiday. well.. xnak cite bebanyak beb.. pandai2 la jadi pandai. hehehe

Ahmad Syafiq said...

Thanks Tamboni. Well, sooner or later, I have to work in a company somehow at the end of the day, isn't it? LOL.

Well, there is a thing called 'undeclared wealth', hahaha. It's normal. As they say, the world is enough for everyone, but not enough for 1 man's greed.

Tak apa, lama2 jadi pandai sendirilah, hahaha.

Kipid said...

kes RM4b da syp tp group 2 masih ad projek y dirancang di pelbagai tempat. kalau permberian RM4b itu hanya main-main atau propaganda, tidak mungkin ida world mampu bergerak sekarang? fikir2 la..

Ahmad Syafiq said...

Kipid, posisi saya dalam isu ini ialah, jika betul syarikat ini ada aset bersih berbilion-bilion, Alhamdulillah, saya tak kisah. Tetapi masalahnya ialah, berapa banyak pulangan yang diperolehi dalam projek2 yang melibatkan syarikat ini sejak ia ditubuhkan beberapa tahun yang lalu? Pernah ke saudara melihat akaun-akaunnya? Jika syarikat persendirian, memang mereka tak perlu untuk menunjukkan akaun-akaun mereka sepertimana sebuah syarikat awam. Jadi, kita tidak tahu kedudukan wang syarikat ini yang sebenar. Jadi, saya tak boleh nak spekulasi sama ada betul syarikat ini mempunyai kemampuan untuk menderma RM4 billion atau tidak. Itu kamu kena tanya sendiri dekat pengarah syarikat tersebut.

real said...

mustahil kew bg melayu dpt duit sebanyak tu dlm masa y singkat? sedangkan mark zuckerberg mmpu buat. jgn fikir melayu tidak mampu. cuba ubah pemikiran supaya there is nothing impossible. :)

Tamboni said...

Adoi.......its up to u guys.. take a view from out of the box.. mustahil x diorang ada duit banyak tu? hehehe

Bapak Tamboni said...

i'll give you a clearer tips this time. "THE ARABS ARE BACK!!" Forget bout their revenue,cash flow, financial statement, assets, liability ,or the BAKARO SSM (they would find nothing in I'da World). take a look in all the coastal bank in Labuan n BNM. Why bother comparing Bill Gates with his 54b and boast on Microsoft to be on the list when we have trillions to develop our own country??? BAKARO!!! Udah2 la kutok orang.. udah2 la tunjuk pandai kalo lambat nak pandai...bukan I`da World je.. ada banyak lg yg dah dapat initiate projek mega ngan duit tu..check la PFI's yg bebanyak since 2006... Baik BN ke PAS ke, udah2 la berpolitik. duit tgh ada .. gunakan sebaiknya.. diorang x park duit lama2..cukup time diorang amik balik..adoi.....sakit ati tul. hehehe..hahahah..sori la ekk...

Tamboni said...

No offense syafiq.. bahasa bapak i mmg mcm tu! Thousand apologies for my dad's comments..dia geram kat rahman tu je.. anyway.. hope u have a good hunting with I'da World n always.. stay on the course.

Anonymous said...

Rahman cakap tu betul, bunyinya macam dia kenal I'da World tu.
Bapak Tamboni ckap berkenaan PFI, ada betulnya juga tapi IDW tak pakai PFI, cakap je ada PFI. dia hanya kata duit ada, tapi kena dapat projek tu dulu.. muahaha..
IDW ni memang dah terlalu banyak menipu kontraktor yang dikatakan sebagai konsortium diorg ni.. kalau nak dikata muafik, dah lengkap la ciri munafik kat IDW ni..
saya lebih suka kalau anda pergi sendiri melawat pejabat IDW ni.. mintak maaf la, memang meyedihkan, tapi tak serik2 nak menipu lagi.. bukan sahaja company melayu.. cina & india semua pun ada turut kena tipu.

Ahmad Syafiq said...

I see... thanks for your views everyone.

Hmm... fraud eh? Haha. I didn't say anything, lol. ;P (To Anonymous 22:11)

Anonymous said...

Good Day untuk Anda.

Apakah Anda mencari pinjaman yang sangat asli? Pada tingkat yang terjangkau? Dalam waktu 2 sampai 3 hari kerja. Apakah Anda telah ditolak secara konsisten? oleh bank dan lembaga keuangan lainnya? Kabar baiknya adalah ini! Kami menawarkan pinjaman berkisar antara € 1,000.00 menjadi $ 30,000,000.00 Max. 3% bunga per tahun. PINJAMAN untuk mengembangkan bisnis yang kompetitif EDGE / ekspansi usaha. Kami memiliki sertifikat, dapat dipercaya, handal, Efisien, cepat dan dinamis. Dan karya Real estate co-pemodal dan semua bentuk pembiayaan usaha, Balas ke e-mail: betterdayfunds@aol.com perusahaan kredit

Kami memberikan pinjaman jangka panjang dari satu bulan sampai lima puluh tahun.

Kami menawarkan jenis berikut pinjaman dan banyak lagi;

* Personal Loans (kredit tanpa jaminan)

* Kredit Usaha (pinjaman tanpa jaminan)

Konsolidasi * Pinjaman * Kombinasi Kredit

* Home Improvement.


Silakan jika Anda senang dan tertarik dalam penawaran keuangan kita, bukan Ragu-ragu untuk menghubungi kami jika Anda membutuhkan jasa kami karena Anda akan perlu memberikan kami informasi berikut untuk memulai proses jumlah pinjaman Anda sesuai. Silahkan jika Anda tertarik dalam pinjaman mendesak saat ini E-mail kami dengan alamat email berikut: betterdayfunds@aol.com

Best Regards
Tedy Kate

Anonymous said...

Cuba search projek lebuh raya utara selatan sumatera..

Keluar pasal I'da world jerrr.

Orang Indonesia takde sebut pun...

Bukan tak yakin kat Melayu...tapi TUNJUK PROJEK yang dah SIAP...

Akan buat SAPA2 boleh letak...amik gambar mana2...

Nak percaya biar berasas

Ahmad Syafiq said...

-->Anonymous 14:49
Saya setuju dengan pandangan saudara. Saya pun nampak projek tu dekat website diorang, tapi tak ada dengar cerita pun pasal projek ni.

Anonymous said...

Syafiq and rahman, please revisit I'da world latest project. I think soon or later u may need to 'jilat' your own spits. Again, org melayu mmg macam nilah, very judgemental towards their own color. Bila nak maju, bang sa sendiri tikam sesama sendiri. I hate typical malays!

Samat the anti malay-bodoh-sombong..

Ahmad Syafiq said...

So does that make me an anti-Malay now? Wow... how stereotype is that?

Kalau nak contoh Melayu berjaya, tengok Syed Mokhtar, Maznah Hamid, Azman Hashim dan Mustapha Kamal (ini baru contoh sikit tentang entrepreneur Melayu yang berjaya).

Kalau saya tak sokong business orang Islam (terutama yang Melayu) dengan membeli produk mereka, dah lama saya akan suruh boikot business orang Melayu, betul? So saudara anonymous janganlah cepat menganggap saya ini sebagai typical Malay. Apa saya boleh buat untuk menghancurkan bisnes bangsa saya sendiri? Saya pun pelik bin ajaib. Siapa saya?

yampoi said...

kepada mr syafiq...saya baru ajer terbaca blog u dan komen2 yang sedia ada....maybe i'da world nie satu isu yang agak pelik dan diluarkebiasaan...something hidden atau mistery dalam syarikat nie..siapa chairman dan staff mereka??macam u kata siapa saya..dan yang sepatutnya siapa kita untuk menilai mereka...hatta mereka menipu tetapi adakah kita mampu meneka dengan tepat...walhal mereka benar dan menepati apa yang mereka rancangkan siapa kita untuk mempertikaikan nyer...u dah analys dari sudut pandangan dan pengetahuan u...then try more deep...i jamin u will be suprised...i penah suprised 3 years ago...but sekarang i just waiting more...this malays memang luar jangkauan dan luar pengetahuan kita...try to read blog PANEH MIANG...maybe ada sedikit info...chaosss

Anonymous said...

Syafiq,

Samat again.

So you marah la jugak. i thought you tak marah once a malay threw a critics on you. Likewise bro, if you launch a campaign over other malay, this is what you get la for being such jerk. You've started this topic and suddenly you've mentioned 'who am i'.. bro, jgn lontar batu sembunyi tangan. Orang marah tau. Tuhan lagi marah, dah buat tak nak mengaku. Jgn membuat tohmahan, spekulasi atas benda yang you sendiri tak tahu hujung pangkal. Ramai orang ketawa termasuk Rahman disebabkan cerita dan spekulasi yang you've created! sorry bro, but someone has to tell you.


"Sesungguhnya seseorang itu terkadang bercakap dengan satu percakapan dengan tujuan supaya orang lain menjadi tertawa dari sebab percakapannya itu. Dia tidak menyangka bahawa perkataannya itu akan menyebabkan dirinya dihumbankan ke dalam api neraka selama tujuh puluh tahun." (Hadis riwayat At Tirmizi daripada Abu Hurairah R.A)


wait and see bro, i agreed with yampoi.


Samat.

Anonymous said...

aku dengar cerita 22hb dec ni idaworld akan ada perjumpaan dgn sykt konsortium dia untuk bg bagi duit dan projek.entah betul atau tidak,mari kita lihat sapa yg kena

Parti Islam SeMalaysia said...

Salam...Saya Nak bertanya..ada sesiapa yang pernah pergi ke Ofis Ida World Group di kelana Jaya..????

Ahmad Syafiq said...

http://www.nst.com.my/nst/articles/07ida/Article/
http://dotsnodds.blogspot.com/2010/09/ohida-world-group-sdn-bhdwhat-joke.html
http://www.nst.com.my/nst/articles/20kedah/Article/
http://g-82.blogspot.com/2010/09/adik-tok-guru-kena-tipu.html
http://www.tranungkite.net/v10/modules.php?name=News&file=article&sid=8012
http://bloglistpolitik.blogspot.com/2010/09/syarikat-penipu-1da-world-disenarai.html

Terima kasih kepada yang memberi komen. Minta maaf kerana lambat menjawab komen2 saudara sekalian atas sebab kerja.

Kepada PAS, hari tu Securities Commission Malaysia ada buat lawatan terkejut ke office I’DA World Group Sdn Bhd (Ada dalam Malaysiakini hari tu, saya ingat dalam minda) dan menangkap beberapa gambar office tersebut.

Kepada Samat dan Yampoi, bacalah link2 di atas. Kamu nak percaya cakap Tok Guru Nik Aziz, atau percaya cakap I’DA World? Kamu fikirlah dengan bijak. “Siapa saya” dalam konteks ini bukan bermaksud saya menafikan tulisan yang saya tulis dalam blog ini (iaitu baling batu sembunyi tangan). Saya bercakap dalam konteks menjatuhkan. Cuba fikir dengan logik, kamu ingat saya sorang boleh single-handedly nak menjatuhkan sesuatu company seperti kes Arthur Andersen dan Enron pada tahun 2002? Jika kamu baca report KPMG Malaysia Fraud Survey Report 2009, kamu akan sedar betapa banyaknya kes penipuan dalam kompeni-kompeni masa kini (public and private). Jadi, kamu nak kata saya tipu tentang kompeni I’DA World ini, maknanya secara tersirat, kamu pun akan kata Tok Guru penipu (berbalik kepada soalan di atas). Itu saya serahkan kepada anda untuk menjawab. Jika Tok Guru kata tak ada projek yang diluluskan, maka saya percaya kata2 Tok Guru kerana integritinya sebagai ulama yang dihormati dan disegani kawan dan lawan.

yampoi said...

salam...bro...macam yang saya katakan di atas...dan saya masih stick dengan pendirian saya tentang mereka...betul TGNA adalah ulama dan pemimpin PAS..parti islam tetapi harus diingat...ini ialah parti politik...bukan persatuan islam atau pembela atau pejuang sebenar...di dalam parti mereka sendiri ada berbagai fahaman dan berbagai kehendak...saya bukan anti pembangkang dan bukan pro kerajaan dan sebaliknyer...tetapi saya mengharapkan terbaik dari yang terpilih...dan shafiq...tolonglah jangan baca sangat dan percaya sangat apa yang ditulis di media nie...dah tersisip di dalam sejarah media adalah pemfitnah dan saluran memfitnah paling efisien...i'm right???..kenapa saya dan sebilangan rakan2 mengatakan benar i'da ini????research dan keep research...tapi bukan dengan media...byk saluran...cuma shafiq ada kenalan atau tidak saya tak tahu...kenapa kita fikirkan apa yang i'da telah buat??kenapa kita tak fikirkan apa yang akan mereka buat???apa planning mereka sebenar???strategi mereka???dari segi ekonomi??dari segi keselamtan??ada yang berada di luar pengetahuan shafiq...malahan saya sendiri...solat istikharah adalah panduan saya...Allah merancang terbaik untuk manusia...panduan telah telah diberi rancangan yang baik hendaklah diteruskan...semoga umat manusia sebangsa atau seagama merasai nikmatnya...keep research bro...KDN PDRM BNM INtel..byk lagi kat luar tuh...heheheheh...hopefully u will be suprise...chaoossss....

yampoi said...

to Parti Islam SeMalaysia...kan ada alamatnyer tuh...pegilah tengok sendiri...
seriusly... office nyer taklah hebat seperti yang diumumkan...tetapi tersembunyi harta di situ...
emas tersorok didalam tanah...seperti mana berlian...adakah tanah tempat yang cantik???tetapi sumbangan pada kita???hehhehhe....dan PAS kan dah blacklist dorang....takkan nak gi jenguklah pulak...ishhhh buat malu ajer....chaosssssssss.........

Anonymous said...

Syafiq, samat again..

Read this http://eforum1.cari.com.my/redirect.php?tid=508224&goto=lastpost

Anonymous said...

http://paneh.blogspot.com/2010/09/si-tempang-misteri.html

Parti Islam SeMalaysia said...

Kalau ada company hebat macam Ida World ni...bagus la...ada jugak melayu yang hebat dan kaya di dunia...cuma harap tidak makan duit rakyat sudah la...Semoga Ida world berjaya laksankan projek-projek meganya....

Parti Islam SeMalaysia said...

Hari ini 22 Disember saya ada terima info dari sahabat yang kecewa dengan sikap Ida World yang suka2 membatalkan apa2 projek.Penat2 mereka datang datang dari jauh untuk ke Kelana Jaya dapatkan Deposit projek...alih2 cakap tunda lagi...Selalu jadi macam ni..So apa nak kata ni...Company ni.....Yang ni syarikat yang ada aset hampir 3 trillion../????

yampoi said...

to parti SeIslam Malaysia...
saya simpati dengan sahabat saudara tuh...tetapi kenelah tanya dia kecewa di atas sebab aper?adakah dia dah bersedia dengan amanah yang akan diberi nanti?atau sebab $$$ yang akan diberi???sesiapa pun kecewa tapi dengan alasan yang kukuh dan sepatutnya sedia maklum tidaklah menjadi hal kepada mereka2 yang dah bersedia..masa depan yang di wacana kan oleh mereka bukan mudah dan ringan utk dilaksanakan...tetapi kebanyakan yang kecewa nie berunsur peribadi..tak percaya cubalah tanya...kalau dah succeed nanti lupa diri lah pulak...ni kah yang I'da world rancangkan???utk hasilkan golongan usahawan yang lupa diri?tak pandai urusniaga?sedangkan arahan i'da world sendiri pun dorang takleh tunaikan...???rasanya isu pemberian deposit adalah confidential..apa yang terjadi di office i'da sepatutnyer takleh disebarkan..itulah amanah...yang senang macam tu pun sahabat saudara tu takleh buat...macamner???..tanya diri sendiri dulu kenapa kecewa..jangan salahkan org lain....niat,matlamat,cita2,impian,apa sahaja yang se unsur dengannyer patutnyer seiring dengan i'da...susahkan..sebab tuh tak boleh lagi..percayalah cakap saya...kalau i'da world bagi deposit tuh byk company akan lupa diri dan tak berani nak buat kerja yang diamanahkan...hehehe...

Ahmad Syafiq said...

Berbalik kepada isu pokok. Yampoi tahu ke beza di antara "public company" dan "private company"?

Public company kena publish akaun2nya. Private company tak payah nak publish akaun2nya.

Kalau I'DA World ni public company (ex. I'DA World Group Bhd), barulah boleh tahu akaun2nya sebab ia di "public domain" (diketahui ramai).

Tetapi, I'DA World ni private company. Akaun2 dia pun kita tak tahu, unless kalau ada company meng'audit'kan akaun mereka. Saya kerja auditor saya tahulah nak check2 akaun mereka (sama ada mereka public company atau private company), sama ada berasas ke tidak dengan apa yang mereka tulis dalam buku. Saya skrg kerja audit syarikat Kulim, subsidiary JCorp (Johor punya investment arm).

yampoi said...

dan mr. shafiq....kembali pada pokon juga...cariklah access yang boleh bagitao siapa dorang nie...jangan ikut buku mr.shafiq ajer...ada kat luar tuh yang kita tak tahu...hehehhe...up to u...

Anonymous said...

apa citer terbaru Ida World? camna nak join project dgn diorg?

Ahmad Syafiq said...

Entahlah, susah sikit nak dapat update baru I'DA World. Sebab aku sekarang tengah keep track of JCorp Bhd. Pernah ada satu report bahawa Johor akan bankrap tahun depan (isolated news masa tu), tapi lepas kerja audit Kulim Bhd (di Johor kian hari), ada asasnya sedikit, sebab JCorp (Johor punya investment arm) kena bayar sekurang-kurangnya RM3 billion by July next year. Tapi aku rasalah, mesti akan ada renegotiation punya untuk menangguhkan hutang yang perlu dibayar pada tahun depan. Takkanlah Johor akan dilaungkan bankrap, nanti apa rakyat Johor akan kata? =P

Anonymous 23:00, kalau nak join project dengan diorang, boleh je contact diorang. Kalau ada contact details kat website diorang, pergi je kat website diorang. Itu yang setakat yang saya boleh nasihat. Saya ni masih budak mentah. ;P

rahman said...

saya masih tak dapat memahami bagaimana 99% drpd yang terjerat dgn i'da world ini terdiri dari orang melayu. duit yang berbiloion ini x ujud,yg ujud hanya lah penipuan. saya boleh dikatakan pioneer apabila di approach untuk mendaftar sebagai kontraktor dengan byaran RM 15,000 konon sebagai duit proses pendaftaran. apabila duit masuk akan di beri pinjaman ehsan 15 juta,ini cerita masuk akal ke? cerita ni dah 3 tahun lepas lah beb tetapi sehingga sekarang masih ada yg menunggu tu yg saya pelik.

rahman said...

saya masih tak dapat memahami bagaimana 99% drpd yang terjerat dgn i'da world ini terdiri dari orang melayu. duit yang berbiloion ini x ujud,yg ujud hanya lah penipuan. saya boleh dikatakan pioneer apabila di approach untuk mendaftar sebagai kontraktor dengan byaran RM 15,000 konon sebagai duit proses pendaftaran. apabila duit masuk akan di beri pinjaman ehsan 15 juta,ini cerita masuk akal ke? cerita ni dah 3 tahun lepas lah beb tetapi sehingga sekarang masih ada yg menunggu tu yg saya pelik.

rahman said...

bro anonymus,
ini bukan masaalah warna kulit atau bangsa atau agama. kalau bangsa sendiri nak menipu bangsa sendiri mengapa perlu kita bantu,kalau bantu memanglah boleh dikatakan pengkhianat bangsa, saya setuju dengan shafiq,kita kalau melayu meniaga secara jujur, x payah yg meniaga berbiliion,yg berniaga tepi jalan pun saya support.sorry to differ

Anonymous said...

DATO/DATIN/TUAN/PUAN,

ADA TAK SESAPA YANG DAH DI TIPU OLEH I'DA WORLD BOLEH BAGI KENYATAAN BAGAIMANA BENTUK PENIPUAN I'DA WORLD NI ?

DAN

ADA TAK SESAPA YANG SUDAH BERJAYA MENDAPAT MUNAFAAT DARI I'DA WORLD BOLEH MEMBERI SEDIKIT ULASAN DAN PENDAPAT MEREKA DI SINI ?

BANYAK PENDAPAT BERBENTUK PERIBADI, TIDAK DI TELITI, TIADA BUKTI.

ADA TAK SESAPA YANG BERANI TAMPIL KE DEPAN MEMBUKTIKAN I'DA WORLD NI 'FRAUD' SEPERTI YANG DIKATAKAN ? (DENGAN BUKTI YANG BOLEH DI KEMUKAKAN DI MAHKAMAH ? BOLEH REPOT KEPADA POLIS ? )

KALAU TAK ADA BUKTI, "STOP TALKING BAD ABOUT THINGS WHICH YOU DON'T KNOW ABOUT AND JUST WAIT AND SEE IF YOU DON'T WANT TO SUPPORT WITH YOUR CONDEMNATION!!!"

THANK YOU VERY MUCH

MANUSIA YANG BIJAK IALAH MEREKA YANG PANDAI MEMBETULKAN KESALAHAN..., BUKAN MEREKA YANG HANYA BIJAK MENCARI KESALAHAN ORANG

GMP,KL

William said...

sekalian,
berita baru dari ida world , dengar offis & talifon sudah tutuplah. entah betul tak ?

rahman said...

sorry to say,what ever we said will make no difference to the believer who is still hoping for the "durian runtuh" .
even a person like shafiq who had make such a good research are lable pengkhianat bangsa.

yang kena tipu.. said...

kenapa? nak bukti yang diorg ni menipu? ada, diatas permintaan. untuk makluman tuan2, sebelum dia pergi ke kelantan dulu, diorg dah pernah pegi dah.. buat presentation kat hotel renaissance kota bharu, siap panggil MTEN kelantan lagi.. alih2, function tu jadi bahan gelak je.. bukan melayu je kena, cina, india pun ada.. semua dah kena tipu..

rahman said...

saya pernah dicabar lebih kurang 3 bulan lepas bahawa saya dan syafiq akan jilat ludah sendiri sebab ida world ni akan berjaya meneruskan projek mereka. isu disini ialah saudara syafiq dan saya hanya memberikan pandangan dimana dari sudut logik dan juga pengalaman saya berurusan dengan mereka. saya menjalankan perniagaan hand on didalam construction dan berpengalaman berjumpa dengan pelbagai "broker maut". saya tidak mengukur dari cara pemakaian seseorang tatapi lebih kepada sikap amanah. dalam konteks ini, first impression saya ialah cara mereka cuba meng"impress" you dgn jam tangan sebagainya wal hal jam tersebut adalah jam petaling street. kalau kita mempunyai duit berbillion, perlukah kita pakai jam tiruan dimana yang original hanya bernilai 45K? yang dah terbayar duit service charge pendaftaran dan sebagainya tentulah hendak menyakin diri sendiri dan memujuk diri sendiri untuk mempercayai yg ianya betul tetapi pada saya ianya hanyalah menipu diri sendiri.

Alifehsan said...

Yes bill gates has to report to the owner/ceo of i'da world eVery year.i already saw the CD's worth usd50m in my hand.they r trying to help the malays.whatever it is,we shall see in the future.tqvm

rahman said...

mari kita lihat,siapa yang KENA

yampoi said...

lama dah tak berkunjung ke site nie...ada isu jugak nampaknyer..encik rahman tu berkata2 dari segi pengalaman dan fact yang wujud di malaysia..tapi yang di warwarkan oleh i'da sesuatu yang dipandang jenaka.media byk main peranan sedangakn media adalah penyalur fitnah terbesar,
saya berkata2 bukan sebab sahaja dah bayar proses tapi dah dah research dan latar belakang ceo dan pengurusannya,mungkin org ramai tergelak tapi mungkin bila sampai masanya ramai akan aib dan ternganga sebab kebenaran akan tercetak jua akhirnya...banyak korupsi yang berlaku dalam negara kita yang menghalang rakyat untuk mengetahui kisah sebenar dan tindak tanduk mereka yang terlibat amat serius dan bahaya untuk didedahkan..saya terpaksa simpan apa yang saya tahu sebagai pengajaran dan hakikat sebenar sejarah di negara kita,kadang2 apa yang saya dapat bukan dari calang2 orang malahan sukar untuk dapatkan maklumat..lagi2 sejak kekecohan yang berlaku lagilah susah nak dapat info,tapi sabarlah...kebenaran akan terbukti jua..samaada kewujudan i'da mendatangkan kebaikan atau tidak kita lihat nanti...macam kata encik rahman tu...kita tengok sapa yang kene...haha..selamat hari raya

Ahmad Syafiq said...

Pergh, gila lah banyak komen kat post aku nih. Suatu isu yang pernah menjadi panas dan kembali aman seperti tiada apa-apa yang berlaku.

Apa pun, aku sangat berterima kasih kepada korang yang aktif menyumbang kat blog ni, dengan komen2 yang berbeza-beza perspektif, dan perbezaan itu sebenarnya bagus, sebab kita manusia sendiri pun diciptakan berbeza-beza.

Aku pun dah lama tak jenguk blog aku sendiri, sebab maklumlah aku ni orang bekerja, sampai aktiviti2 aku time takde kerja pun tergendala.

Anonymous said...

Salam,

Untuk pengetahuan semua, saya adalah salah satu kontraktor yang telah berdaftar dengan I'da World. Berdasarkan perancangan dan pelan yang telah mereka siapkan itu memang masuk akal dan sehingga saat ini kami masih belum dipanggil untuk menjalankan sebarang kerja. Memang mereka ada meminta bayaran untuk commitment fees tetapi pihak kami tidak membayarnya lagi dan berdasarkan perbualan dengan kontraktor yang lain semasa di renaisance hotel, ada yang sudah membuat bayaran dan ada yang belum. Setelah difikirkan semula berulang kali, I'da World ini seperti scam tetapi kenapa bank-bank yang mereka declare itu sehinga kini tidak menafikan ada kaitan dengan mereka. Mereka bercadang hendak membina pelabuhan terbesar di Malaysia yang mana akan menjimatkan masa perjalanan kapal-kapal yang pastinya akan mengganggu gugat pelabuhan-pelabuhan yang lain seperti di Kuantan, Pasir Gudang dan Pontian dan yang terbesar di Singapura. Mungkin di sini pasti ada pihak-pihak yang tidak senang hati kemudian dengan Kelantan di bawah pentadbiran PAS. Setelah mendapat penolakan dari pelbagai pihak, kami tidak nampak kesungguhan pihak I'da World untuk menerangkan atau memberi status terkini projek-projek mereka. terakhir sekali mereka nak laksana projek di Kembija, tetapi sehingga kini juga tiada berita Beberapa key man mereka yang hubungi telah menukar nombor telefon. haiiih....nak kata mereka tipu susah, nak kata tak tipu pun susah...mungkin juga mereka geng penipu tetapi pelan perancangan untuk pembangunan negeri Kelantan itu sangat real....

Anonymous said...

Dėmesio visiems paskolų prašytojų!!
Sveiki,
Ar jums reikia paskolos?
Ar Jus domina gauti bet tipo paskolą? Ar finansiškai nerimauti?
Jei taip, susisiekite su mumis dabar per įmonės elektroninio pašto adresą: clarabannyloaninvestmentplc@gmail.com:
Mes esame Jūsų paslaugoms.
Nuoširdžiausi linkėjimai,
Klara Banny
Direktorius bendradarbiaujant

Kontaktai: clarabannyloaninvestmentplc@gmail.com: jūsų paskolos šiandien, mes esame Jūsų paslaugoms.

Guo Guo said...

jordan retro
tory burch outlet
ugg boots
true religion sale
jordan 11
coach outlet store online
coach outlet
michael kors watches
jeremy scott adidas
coach purses
belstaff leather jacket
ugg boots uk
oakley sunglasses
canada goose
michael kors uk
louis vuitton
coach outlet online
burberry outlet
jordan 11
adidas wings
cheap toms
coach outlet store online
abercrombie kids
coach factory store
louis vuitton outlet
burberry handbags
tory burch outlet
true religion kids
michael kors outlet
hollister co
canada goose jackets
discount oakley sunglasses
hollister clothing store
guess outlet
chanel handbags
replica rolex watches
christian louboutin sale
moncler
louis vuitton handbags
marc jacobs outlet
michael kors